کتاب «هردر، روشنگری و ضد روشنگری» به فارسی ترجمه شد
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تافنیوز، کتاب «هردر، روشنگری و ضد روشنگری» تألیف آیزایا برلین است که با کوشش طاهره عالینژادیان مترجم لرستانی گردآوری و ترجمه شده است.
کتاب مذکور که به تازگی در ۱۸۸ صفحه در قطع رقعی با شمارگان ۲۵۰ نسخهای در انتشارات «شبخیز» تهران منتشر و روانه بازار نشر شده است، شامل سه بخش است. بخش اول مقدمهای است دربارهی زندگینامه، تأثیرات، فلسفهی تاریخ و ملیگرایی هردر. بخش دوم مقالهایست از آیزایا برلین تحت عنوان «جنبش ضد روشنگری» که به قدمت این جنبش و مخالفت متفکران برجستهی آن با ایدههای اصلی روشنگری پرداخته است. در بخش سوم نیز که مقالهای است دیگر از آیزایا برلین با عنوان «هردر و جنبش روشنگری» او تلاش میکند سه ایدهی اصلی هردر، مردمگرایی، بیانگرایی و کثرتگرایی، را وارسی نماید. ایدههایی که به مدت دو قرن تأثیر زیادی داشتهاند و به خودی خود بدیع، مهم و جالباند و در برابر جریان اصلی تفکر زمانهی او، روشنگری، قرار میگیرند.
یوهان گوتفرید هردر (۱۸۰۳–۱۷۴۴) فیلسوف، شاعر و منتقد آلمانی است که نقش مهمی در شکلگیری فلسفهی ضدروشنگری ایفا کرده است. شهرت هردر بر این واقعیت استوار است که وی بنیانگذار مفاهیم مرتبط با ملیگرایی، تاریخگرایی و روح ملیست، یکی از رهبران جنبش رمانتیک بر ضد کلاسیکگرایی، عقلگرایی و ایمان به همهتوانیِ روش علمی، و به طور خلاصه، پرابهتترین مخالف فیلوزوفها (فیلسوفان فرانسوی عصر روشنگری) و پیروان آلمانی آنهاست. او با مشغول کردن ذهن خود به رازهای فرایند خلاق، خواه در افراد و خواه در گروهها، حمله علیه عقلگرایی را به خاطر تمایلِ آن به تعمیم دادن، انتزاعی کردن، همگون کردنِ ناهمگونها و یکنواخت کردن تمایزها آغاز نمود؛ و فراتر از همهی اینها، به هدف ادعایی عقلگرایی مبنی بر ایجاد یک مجموعه دانشِ نظاممند که اصولاً قادر به پاسخگویی تمام پرسشهای قابلفهم باشد ـ یعنی ایدهی تشکیل یک علم متحد، متشکل از همهی علوم موجود ـ نیز تاخت. دیدگاههای او تأثیری ژرف و انقلابی در نظر و عمل آیندگان داشته است.
در مجموع، هردر به عنوان یکی از بنیانگذاران تاریخگرایی، از مهمترین مخالفان روشنگری در زمینهی فلسفهی تاریخ و فرهنگ ، و پدر ملیگرایی شناخته میشود. او دیدگاههایی را ارائه داد که به طور قابل توجهی، درک ما از تاریخ، فرهنگ و هویت را متحول کرد.
ارسال دیدگاه